Gyógyító kristályok és az öt elem

A Fa elem a földelés képessége, az energia alapja. Kialakulása a gyerekkor korai szakaszára esik. Az energetikai rendszerek közül a csakrák esetében az 1-3. csakra tartozik ide. 
A Fa elemre jellemző: elszántság, alaposság, döntések meghozatala, kreativitás, spontaneitás. A tolerancia, nagylelkűség és a nyitottság is ekkor alakul ki a kisgyermekben. Ehhez az elemhez a düh érzése kötődik, megélése fontos érzelem. Ha nem sikerül kiélni, belül munkálkodik tovább. Segíthet a gránát, jáspis, rózsakvarc. Ha mértéktelen, kezelésre szorul - májbetegséget, epebántalmat okozhat. Támogathatjuk tigrisszemmel.
 A természetes düh, mely hirtelen jut felszínre nem okoz gondot, mert elpárolog. Ha hamar dühbe gurulunk, fékezhetjük lapis lazulival, lepidolittal.
A Fa elem eltérésekor tompulttá, merevvé, intoleránssá válhatunk. 
A Fa elem kristályai: achát, apofillit, amazonit, citrin, dendrites opál, dioptáz, görögdinnye-turmalin, kalcedon, kiasztolit, korall, krizopráz, riolit, smaragd, szerpentin, turmalin.
Kiegyenlítő élelmiszer a savanyú ízvilág képviselői.
 
A Tűz elem a szívcsakra erősödésének az időszaka, a pubertáskorra jellemző. Ide tartozik még a beszéd központja is, az önkifejezés képessége a torokcsakra. Beszédünk a Tűz energiáját táplálja. Hatással van a befolyásoló képességre, a lényeges dolgok elkülönítésére.
A Tűz elem jellemzői: intelligencia, tudásvágy, kíváncsiság, intuíció, életöröm, lelkesedés, emlékezet, fegyelem.
A Tűz elem egyensúlyának kibillenése esetén nem tudunk örülni, kiégettek leszünk - ekkor segíthet  a rodokrozit, rubin zoisittel, heliotróp, narancskalcit, borostyán, arany. Ha értelmetlenül nevetgélünk, lelkesedünk valamiért, túlzott szenvedélyt táplálunk - a túltengés tünetei. 
A Tűz elem kristályai: borostyán, gránát, heliotróp, hematit, karneol, magnetit, narancskalcit, narancssárga aventurin, opál, pirit, rodokrozit, rubin,  rubin zoisittal, rutilkvarc.
Kiegyenlítő élelmiszere a keserű ízvilágú ételek.
 
Folyt.köv.